Nieuwe telefoon bij je abo? Strengere regels op komst

0
979
Nieuwe telefoon? Let op de regels!

Je bent toe aan een nieuw abonnement en ook je telefoon is na 2 jaar gebruik echt wel aan vervanging toe. Je bent blij met je provider en ook dat je dankzij je abonnement weer een nieuw toestel mag uitzoeken. Oke, het is niet gratis, maar iedere maand betaal je iets meer via je abonnement. Daarvoor heb je dan wel steeds een up-to-date toestel. Je bent blij met je nieuwe telefoon……. De regels worden per 1 mei 2017 scherper. Let dus goed op, een verlenging met toestel kan verregaande gevolgen hebben. Soms kun je niet eens meer een hypotheek krijgen.

Per 1 mei moeten alle verkopers van telefoons in combinatie met een abonnement een inkomenstoets gaan doen als de telefoon meer dan 250 euro kost. Dat wil zeggen: als je ervoor kiest om meer dan 250 euro van die telefoon maandelijks af te lossen. Koop je een telefoon van 700 euro en betaal je bij de toonbank direct 500 euro? Dan staat er dus nog maar 200 euro open en val je niet onder de nieuwe regels.

Een nieuwe bijkomstigheid is dat een telefoon op afbetaling nu een BKR-registratie krijgt als consumptief krediet. Heb je net een dure telefoon aangeschaft die je in termijnen aflost dan kun je dus een lager bedrag lenen voor je hypotheek. Een telefoon van 800 euro ‘kost’ je door een lagere hypotheek dan ineens 9000 euro.