In 5 stappen ZZP-er!

In 5 stappen zzp-er worden? Het kan! In grote lijnen dan, want uiteraard komt er veel meer kijken bij het ondernemer zijn. Hieronder lees je de 5 basiszaken die je geregeld moet hebben voordat je als zzp-beveiliger aan de slag kunt gaan.

We gaan er vanuit dat je de zaken professioneel aan wilt pakken en ook een vergunning aanvraagt bij de dienst Justis. Zonder vergunning kun je ook werken, maar dit is veel omslachtiger.

Stap 1, bedrijfsnaam en logo

De eerste stap in je reis naar ondernemerschap is het bedenken van een naam voor je bedrijf. Onthoud dat je de bedrijfsnaam maar moeilijk weer kunt veranderen, weet dus wat je kiest en waarom! De naam die je uiteindelijk registreert bij de Kamer van Koophandel mag niet al binnen dezelfde beroepsgroep in gebruik zijn.

Heb je eenmaal een pakkende naam gekozen dan kun je aan de slag met het bedenken van een logo. Deze kun je zelf ontwerpen of je kunt een ontwerper de opdracht geven om een logo te ontwerpen. Hier zijn uiteraard kosten aan verbonden, vraag daarom altijd vooraf een duidelijke offerte op.

Stap 2, Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Nu je een naam en een logo hebt bedacht kun je een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Je kunt een afspraak maken met de vestiging bij jou in de buurt. Neem een legitimatiebewijs mee en zorg dat je wat uitleg kunt geven over de werkzaamheden die je uit gaat voeren. In jouw geval zijn dat bewakings- en beveiligingswerkzaamheden.

De medewerker van de Kamer van Koophandel controleert je gegevens, of de door jou gekozen bedrijfsnaam al in gebruik is en of er al andere bedrijven op jouw naam staan ingeschreven. Als alles is goedgekeurd krijg je direct een inschrijving mee en een BTW nummer van de Belastingdienst. Bewaar deze formulieren goed!

Stap 3, vergunning Justitie en legitimatie

Om als beveiligingsbedrijf aangemerkt te kunnen worden heb je een vergunning nodig. Deze vergunning stelt je ook in staat om zelf opdrachten aan te nemen zonder tussenkomst van een andere partij. Je kunt een vergunningsaanvraag indienen bij de dienst Justis, een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Op het aanvraagformulier (in tweevoud indienen!) dien je onder andere in te vullen welke werkzaamheden je gaat verrichten, je bedrijfsgegevens en de gegevens van de beoogd leidinggevende. Die leidinggevende ben jij dus zelf.

Naast het aanvraagformulier moet je ook nog een aantal andere stukken meesturen:

 • Een uittreksel van de Kamer van Koophandel
 • Uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van degene die met de leiding is belast
 • Duidelijke kleurenfoto’s van de bedrijfskleding die je wilt gaan gebruiken. Het logo en het beveiligingsembleem moeten goed zichtbaar zijn.

De dienst Justis neemt je aanvraag pas in behandeling als je de leges hebt betaald. Reken op ongeveer €500,- voor de aanvraag van het ND nummer en €70,- voor de toestemming leiding per persoon.

Heeft Justis je betaling ontvangen dan wordt je aanvraag getoetst door Justis. Dit doen ze door een uittreksel van het Justitiële Document op te vragen. Hierin staan je eventuele antecedenten. Vervolgens neemt Justis contact op met de korpschef van jouw regio om nadere informatie en inlichtingen te vragen.

De kans is groot dat een medewerker van de afdeling Bijzondere Wetten een afspraak met je wil maken om langs te komen. Hij zal je een aantal vragen stellen over werken en ondernemen binnen de beveiliging. Ook zal worden bekeken hoe de veiligheidsvoorzieningen in je huis zijn en wat je toekomstplannen zijn. Dit wordt meegenomen in de toetsing door Justis.

Uiteindelijk vindt er een eindbeoordeling plaats. Bij een positieve beoordeling wordt er een vergunning verleend voor maximaal vijf jaar. Dit is voor zowel de leidinggevende als de vergunning.

Bij een positieve beoordeling heb je dus:

 • Een vergunning voor het hebben van een beveiligingsbedrijf
 • Toestemming om leiding aan het bedrijf te geven

Om daadwerkelijk werkzaamheden uit te kunnen voeren als beveiliger voor je organisatie dien je ook nog een legitimatiebewijs beveiliger (grijze pas) aan te vragen. De politie in jouw regio zullen opnieuw een screening uitvoeren en een legitimatie verstrekken. Deze aanvraag kost ongeveer €85,- en is maximaal drie jaar geldig.

Stap 4, puntjes op de I

Omdat de beoordeling van een vergunning een aantal weken duurt heb je nog even de tijd om een aantal dingen af te werken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een website
 • Huisstijl, met briefpapier en enveloppen
 • Inrichten van je administratie
 • Maken van lijsten met potentiële klanten
 • Bellijsten
 • Aanvragen zakelijke bankrekening

Houd er rekening mee dat zolang je vergunning nog niet is verleend je nog geen werkzaamheden uit mag voeren. Je kunt uiteraard wel alvast netwerken.

Alles kost tijd en kwaliteit kost vaak geld. Bedenk goed hoe je jezelf in de markt wilt zetten. Maak je facturen met een geprint logo of bestel je briefpapier? Koop je witte enveloppen in de supermarkt of laat je deze bedrukken met je logo? Bestel je gratis visitekaartjes of laat je ze speciaal drukken?

De ervaring leert dat je maar 1 kans krijgt om een goede eerste indruk achter te laten. Bespaar dus niet op kwaliteit.

Stap 5, klanten winnen en behouden

Na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel zul je al snel merken dat veel bedrijven helemaal niet op je zitten te wachten. Niet omdat ze je niet aardig vinden, maar gewoonweg omdat ze je niet kennen.

Zorg dus voor zichtbaarheid. Maak een Twitteraccount, post nieuws op Facebook en vergeet niet een Linkedin account aan te maken. Het is immers altijd handig om aan de buitenwereld te laten zien dat je over voldoende kennis en ervaring beschikt.

Heb je je online geprofileerd? Dan zul je iets moeten doen wat voor veel ondernemers lastig is. Contact leggen met klanten en hen er uiteindelijk van overtuigen dat jouw bedrijf de beste keuze is. Onthoud dat de grootste factor vaak de gunningsfactor is. Zorg dus voor een waanzinnige eerste indruk.

Een aantal tips voor een afspraak bij een klant:

 • Zorg voor correcte kleding
 • Verdiep je in het bedrijf waar je op bezoek gaat
 • Laat de opdrachtgever praten, luister vooral veel en stel gerichte vragen
 • Dring jezelf niet op, zie een eerste gesprek meer als een kennismaking