Oppositiepartijen maken korte metten met modelcontracten

0
1614
oppositiepartijen zijn klaar met de modelcontracten

De oppositiepartijen zijn vernietigend over de modelcontracten waarmee zzp’ers sinds dit jaar moeten werken. De partijen hebben er geen enkel vertrouwen meer in dat de contracten nog naar behoren zullen werken.

Website Nu.nl vroeg verschillende politici en kwam tot dit oordeel.

PVV’er Tony van Dijck noemt de nieuwe regeling als volgt: “De Wet DBA blijkt een gedrocht in uitvoering”, en Carola Schouten van de ChristenUnie spreekt van een “bureaucratische nachtmerrie”. Ook alle andere oppositiepartijen blijken zonder uitzondering geen goed woord over te hebben voor de nieuwe modelcontracten die uit de koker van staatssecretaris Wiebes komen.

De coalitie heeft voorgesteld om te wachten tot 1 mei 2017 maar de oppositie wil daar niets van weten en vindt dat er direct actie ondernomen dient te worden. Kamerlid Bashir van de SP zegt resoluut: “Het kabinet heeft dit probleem gecreëerd en moet dit nu oplossen.” D66 en de ChristenUnie zoeken de middenweg en stellen voor om in januari te evalueren. De PVV wil daar niets van weten en zegt bij monde van Tony van Dijck: “”De Wet DBA moet van tafel, per direct. De staatssecretaris moet terug naar de tekentafel en tot die tijd moet de VAR herleven.”

De modelcontracten die voortkomen uit de nieuwe wet zouden schijnzelfstandigheid moeten tegengaan. Ze vervangen sinds 1 mei van dit jaar de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).

“”Wat is voor het kabinet schijnzelfstandigheid?”, vraagt Carola Schouten zich af. “Het lijkt een definitiekwestie te worden terwijl de zzp’ers de dupe zijn. Laat partijen uit het veld samen met de Belastingdienst formuleren wanneer iemand zzp’er is of niet, zodat we kunnen stoppen met het heen en weer jojoën van modelcontracten.”

Bashir is ook van mening dat de wet slecht doordacht is. “Het kabinet heeft zich vergaloppeerd door eerst een wet te maken zonder te formuleren wat het probleem is.” Hij wil dan ook dat de nieuwe wet pas ingaat zodra er duidelijkheid is wat schijnzelfstandigheid precies is. “Er is nu teveel onduidelijkheid en de zzp’ers zijn de pineut.”

D66 vindt dat de Belastingdienst ondernemerschap veel zwaarder zou moeten laten wegen bij het beoordelen van de contracten. Goedwillende opdrachtgevers zouden dan ook geen boete mogen krijgen als ze de wet per ongeluk overtreden. Volgens Steven van Weyenberg van de partij zou de nieuwe wet vooral in werking zijn gezet om de agenda van de PvdA uit te voeren. Die partij wil namelijk het aantal zzp’ers terugdringen. “Opdrachtgevers zijn nu kopschuw en durven geen zzp’ers meer in te huren. De crux is dat beide partijen weer met elkaar in zee kunnen gaan”, aldus van Weyenberg.

Pieter Omzigt van het CDA vindt dat de Belastingdienst zich niet houdt aan eerdere toezeggingen. De dienst zou alle modelcontracten die gekeurd zijn openbaar maken, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Ook zijn de achterstanden in het verwerken van ingediende contracten te groot. Zo zou een paar procent van de contracten binnen de gestelde termijn beoordeeld zijn.