ACM: Verruim regels voor kwetsbare zzp-er

0
727
ACM gaat kijken naar verruimen regels voor zzp-ers

ACM (Autoriteit Consument en Markt) wil bekijken of er voor kwetsbare zzp-ers een uitzondering kan worden gemaakt als het gaat om het verbod op collectieve prijsafspraken. Het gaat dan vooral om koeriers, taxichauffeurs en schoonmakers.

Concurrentieregels zijn er voor iedereen, ook voor zzp-ers. Dat geldt ook voor de kwetsbare zzp-ers. Ze mogen dus niet collectief prijsafspraken maken met opdrachtgevers. Maar aan de onderkant van de arbeidsmarkt blijkt het steeds lastiger om rond te komen.

Voorzitter ACM Martijn Snoep: “We bekijken of we binnen de wettelijke regels een uitzondering kunnen maken voor deze groep om sociale dumping te voorkomen. Het kan ook in het belang van de marktwerking zijn om hierover afspraken te maken”.

Dit nieuwe initiatief past overigens goed in het overige pakket van maatregelen die kwetsbare zzp-ers moet beschermen. Zo wil de ACM strenger toezicht gaan houden op energiecontracten die aan zzp-ers worden verkocht.

In Nederland is er een grote groep zzp-ers die moeite heeft met rondkomen. Daarom gaan er steeds meer geluiden op om deze groep te helpen. Bijvoorbeeld door een verplicht pensioen in te stellen.