Oppositie: waar blijven de regels voor zzp-ers?

0
325
oppositie baalt van huidige regels zzp-ers

De oppositie in de Tweede Kamer is gefrustreerd omdat regels voor zzp-ers uitblijven.

Gijs van Dijk van het PvdA zei het volgende er over: “Wij hebben het er al anderhalf jaar over en we zijn nog geen stap verder”. Bart van Kent van de SP was negatiever over de situatie: ‘geen vertrouwen’ meer dat er iets gaat veranderen.

Het is de politiek al heel lang een doorn in het oog dat bepaalde bedrijven gebruik maken van zelfstandigen. Deliveroo en Uber huren zelfstandigen in die vervolgens vaak niets regelen omtrent hun pensioen en vaak onverzekerd rondrijden. Ze vinden dan ook dat er meer duidelijkheid moet komen over de rechten van deze zelfstandigen, die overigens vaak als werknemers worden aangemerkt.

Nog geen maand geleden deed de rechter uitspraak in een zaak tussen vakbond FNV en Deliveroo. De rechter oordeelde dat de bezorgers geen zelfstandigen zijn. Dat heeft een enorme impact op het bedrijf, die moet daardoor met terugwerkende kracht vakantiegeld betalen en ook een verzekering regelen voor de bezorgers. Deliveroo heeft daarom hoger beroep aangetekend.

Heel anders was het een half jaar geleden toen maaltijdbezorger Sytze Ferwerda ook naar de rechter stapte. Die oordeelde toen anders. Ferwerda was een zelfstandige en geen werknemer. De rechter voegde er nog aan toe dat nu de politiek aan zet was.

Zelfstandig of schijnzelfstandig is al langer onderwerp van gesprek. Ook binnen de beveiliging rijst al lang de vraag of zzp-ers echte zelfstandigen zijn of eigenlijk werknemer. Want zijn beveiligers die maar 1 opdrachtgever hebben die vaak ook nog het tarief voor ze bepaald wel echte zelfstandigen?

Minister Koolmees heeft de belofte gedaan voor de zomer meer duidelijkheid te geven. Hj zegt de frustratie te begrijpen maar vraagt ook nog wat geduld. “Het gaat minder snel dan gehoopt. Er wordt niet voor niks al zeven jaar met dit probleem geworsteld”.